Wednesday, February 07, 2007

Zeytin ve Yağı

Lifli turunçgiller ve hayvansal yağlar arasında;

Sulu, ekşi ve asidik olanın
Kan akışındaki hızlanmayı tetiklediği günden itibaren
Özgürleşmiş saydığı vücudunu
Bir daha tembel ineklerin
Birikmiş lezzetli yağlarına maruz bırakmadı.

Lifli ve ekşinin
Yemek borusundan her geçişinde
Hücrelerini yenilenirlerken buldu.

Hayatına hayat katıyordu bu lifler.
Topraktan suyunu alıyordu bu lifler.
Topraktan uzak tutuyordu bu lifler.

Gökler gürlerken
Sular düşerken
Bu topraklar
Karşıtlarını sahneye çıkarıyorlardı

Lifli mi lifli
Ekşi mi ekşi

Yaşamın kılcal damarları
Yaprağın yüzeyinde açtıkları yolda
Önce ikiye
Sonra yeniden ikiye ayrılarak
Yol alırlarken
Şu bölünmez toprağın
Tutarlı evlatları olamıyorlardı

....

Artık

Hop oturup hop kalkmasının nedeni
Sıkışan damarlarının verdikleri huzursuzluğun
Sinir uçlarından yaydıkları sinyaller değildi

Artık

Bağımlı zevklerden arınmış bağımsız vücuduna bağlıydı her şey

Güneşi ve toprağı saymazsak eğer
Kutsal İneklerin
Basmati tarlalarında işleri yoktu

...

Gel gör ki

Suya doymuş pirinçlere
Yağlı muamele edilmesine
Tembelin memelerinden
Yan gelip yatarken
Süt gelmesine
Bunun onca neslin kemiklerine
Güç vermesine
Gıcırdayan ağrılı eklemlere
Suyun değil de
Sütün daha iyi gelmesine
Daha iyi bir neden bulunamamıştı.

Vejetatif demirin
Kan yapmasını
Kanın asitle sulanmasını
Not ettiği defterinden
Bir kez de resmetmişti
Ağır yağların üste çıkan zeytini

İşte
O zeytinler bakarlar denizlere
Koca gözleriyle
Yegane ölümsüzlere

Bakarken
Yağ ile Suyu birleştiren
Doymamış yağ asitlerininin bir kısmını.
Ufkun mavisiyle doldururlar

Halen doymamış yağlarını ise
Asit yapar yağdırırlar
Doymamışların
Doygun yağlarına ...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home